Редовни ученици

Министарство просвете расписује до 1. маја заједнички конкурс за све школе које оснива Република. Упис у први разред врши се на основу конкурса у јунском року.

Први разред трговачке школе могу да упишу кандидати који су завршили основну школу, који су млађи од 17 година и који се налазе на јединственој ранг листи Министарства просвете - Школске управе Београд.

Трговачка школа образује ученике за четири образовна профила:


  • Комерцијалиста је нови образовни профил и због тога је најатрактивнији. Ако имате одличан успех и желите да научите како се обаваљају послови у свим секторима велетрговинских и спољнотрговинских предузећа, ово је занимање за вас. Образовање траје четири године, оспособиће вас за рад у трговини али и омогућити даље школовање на факултетима и вишим школама.
  • Аранжер у трговини може бити ваш избор уколико сте уметничка душа и ако имате склоности за цртање,пројектовање, перспективу, уређење ентеријера и слично. За четири године у нашој школи ваш таленат ће се развити и тако формирати добра основа за послове аранжирања излога и ентеријера продавница али и за даље школовање на факултетима ликовних и примењених уметности.
  • Трговински техничар је класичан образовни профил за који годинама постоји велико интересовање и који вас припрема за велики број радних места у трговинским предузећима. Образовање траје четири године. Осим знања, овај профил пружа добру основу за даље школовање на факултетима и вишим школама.
  • Трговац је једини профил за који образовање траје три године. Даје вам могућност да за кратко време себи обезбедите запослење у малопродајним објектима. Ако се за то време предомослите и пожелите да наставите школовање, код нас можете да се доквалификујете, а затим упишете жељени профил. Од школске 2016/2017. године у систему смо дуалног образовања.

За сва три четворогодишња образовна профила – комерцијалиста, аранжер у трговини, и трговински техничар – ученици могу конкурисати ако су положили квалификациони испит.
За образовни профил трговац место на јединственој ранг  листи се може остварити само на основу општег успеха, који су ученици остварили у шестом, седмом и осмом разреду основне школе.

Упис ученика који се налазе на јединственој ранг листи у први разред Трговачке школе се врши у роковима које конкусом за упис утврђује Министарство просвете. Кандидати који су распоређени у Трговачку школу, односно образовни профил, упис могу да обаве на следећи начин:

1) коришћењем информационог система еУпис на Порталу еУправе, када се документа потребна за упис достављају школи директно из базе, у складу са прописима о заштити података о личности или
2) непосредно у школи, када подносе следећа документа:
1. пријаву за упис,
2. уверење о положеном завршном испиту и оригинално сведочанство о завршеном основном образовању и васпитању,
3. уверење о испуњавању здравствених услова, ако су они прописани за образовни профил за који конкуришу.