Из летописа

2022/2023

 • Почетак школске године обележила је завршна конференција пројекта„Дуално средње стручно образовање и обуку у Србији – ДВЕТ“, која је  одржана у уторак,  септембра 2022. године  у Привредној комори Србије. Директорка Трговачке школе учествовала је у у панел дискусији „Искуства и шта смо научили до сада“.
 • Представници Трговачке школе узели су учешћа у ИНФО – ДАНУ који се одржао 29.  2022. године, у просторијама Градске општине Стари града у организацији Савета за спровођење омладинске политике (Канцеларија за младе).  Реч је о пројекту „Центар за подршку предузетништву младих“, који спроводи Градска општина Стари град, а финансира Министарство омладине и спорта са циљем стварања и унапређења услова којима се подстиче предузетништво младих у општини Стари град.
 • Ученици Трговачке школе заузеле су треће место на општинском такмичењу у кошарци 5. 10. 2022. године у организацији Савеза за школски спорт.
 • Матуранти Трговачке школе у периоду од 23. до 25. октобра 2022. године са својим одељењским старешинама и директорком школе посетили су Вишеград, Требиње, Билећу и Етно село Сунчана река.
 • Током октобра остварена је са веома конструктуивна сарадња Трговачке школе са Центром за позитиван развој деце и омладине – ЦЕПОРА. Организовано је извођење радионица за ученике под називима „Не говору мржње“, „Или возиш или пијеш“ и „Родна равноправност“.
 • Регионално такмичење “Пословни изазов“ за подручје града Београда се одржало 09.11. 2022. године у организацији Достигнућа младих у Србији. На такмичењу је учествовало 29 школа и 105 ученика, међу којима и три ученика Трговачке школе.
 • Београдска отворена школа организовала je Сајам каријерног вођења и саветовања. Сајам је окупио и представнике организације цивилног друштва и канцеларије за младе. Трговачка школа је представила програм Тима за каријерно вођење и саветовање и разноврсност реализованих активности у школској 2021. /2022. години.
 • У склопу прославе УН Међународне године стакла и представљања иницијативе „Креативно стакло Србије“, Трговачка школа, Београд у сарадњи са Институтом за креативно предузетништво и иновације и Завичајним музејом Параћин организовала је 22. децембра 2022. године разговор на тему „Трговина стаклом некада и сада: Миливоје Поповић и Српска фабрика стакла“ и поп-ап изложбу „Параћинско стакло“.
 • Трговачу школу посетио је председник општине Стари град 14.12.2022. године. Током посете председник општине са директорком, обишао је школу и видео проблеме које у школи треба решавати. Као приоритет означено је обезбеђивање средстава за реализацију завршеног пројекта за санацију, реконструкцију и адаптацију зграде и дворишта Трговачке школе.
 • У организацији МУП-а Републике Србије у Трговачкој школи у Београду одржана су предавања на тему насиља, безбедности корисника интернета и негативног утицаја дроге и алкохола
 • Поводом обележавања школске славе Светог Саве дана 27.01.2023. године у Трговачкој школи одржана је свечана академија. Прослава подразумева традиционалну сарадњу Трговачке школе са Српском православном црквом и Балетском школом „Лујо Давичо“.
 • Дан розе мајица, односно Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележен је у Трговачкој школи 22. 2. 2023. У програму су учествовали гости: Душица Болдовић- песникиња; Маја Гриналт- која је извела перформанс и сегмент из представе и Нада Караџић- песникиња и афористичар. Своје афоризме представио је и наставник Драгољуб Јовичић, а ученици наше школе су водили програм и читали одабране сегменте из књиге на тему вршњачког насиља.
 • Ученици Трговачке школе учествовали су 23.02.2023 у општинском првенству у рукомету у Спортском центру „Шумице“. Мушка екипа је у јакој конкуренцији заузела пето место. Женска екипа је заузела друго место и освојила сребрну медаљу.
 • У среду, 01.03.2023. ученици Трговачке школе су заједно са директорком школе Миром Лекић, помоћником директора Марицом Кнежевић и организатором практичне наставе Мелитом Јовановић Тончев посетили ХоРеЦа центар и продајни објекат Метроа на Видиковцу. Ученици су се упознали са начином функционисања компаније Метро и значајем и улогом обуке ученика у ХоРеЦа центру.
 • Регионално такмичење „Ученичка компанија“ у организацији „Достигнућа младих у Србији“ одржало се дана 15.03.2023. год. у Београду, у тржном центру Delta City. Ученици првог разреда Трговачке школе су на такмичењу наступали са својом компанијом „DOGS TRUST“.
 • У среду, 22.03.2023. године одржано је онлајн такмичење Познавање права потрошача чиме је обележен 15. март Светски дан заштите потрошача. Такмичење је организовано у сарадњи са Ненадом Бумбићем из удружења Заштита потрошача, Дарком Цвијаном из УПОКа и Мелитом Јовановић Тончев, организатором практичне наставе и вежби. Ученице Трговачке школе су показале завидно знање из области заштите потрошача и освојиле прво место и новчану награду.
 • Ученица Трговачке школе је освојила друго место на општинском такмичењу рецитатора општине Стари град одржано у Кући Ђуре Јакшића. Такмичење је спроведено у организацији Пријатељи деце општине Стари град.
 • Ученице трећег разреда наше школе освојиле су друго место на Републичком такмичењу из Трговинског пословања које је организовано у Трговинско угоститељској школи у Лесковцу, 31.03 и 01. 04. 2023. године.
 • У априлу 2023. године ученицима Трговачке школе су се представили извршни директор продаје и сувласник компаније Movem&Co, Душко Трифковић са својим тимом. Ученици завршних разреда су после разговора са представницима компаније, позвани да посете продајна места.
 • Ученичко виртуелно предузеће „Peace sport“узело је учешће на Сајму виртуелних предузећа који се ове године одржавао у Пироту од 26.04. до 28.04.2023. године.
 • Ученици Трговачке школе заједно са својим наставницима узели су учешће у спасовданској литији која је одржана 25.05.2023. у Београду у оквиру обележавање славе Београда.
 • Ученици наше школе и ове године су се укључили у тредиционалну акцију Црвеног крста „Један пакетић, много љубави, као и у хуманитарну акцију „Свеске солидарности“ где су ученици прикупљали свеске, које су дониране деци са Косова и Метохије.
 • У јулу 2023. године усвојен је Равојни план Трговачке школе за период 2023-2028. година, стратешки документ школе.
 • У току школске године набављенe су 4 беле табле у вредности од 871,52 динара.
 • Примљенa je опремa од МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ, и то:
 • За потребе ЈИСП-а  у оквиру Програма модернизације школе, школи су додељена  3 рачунара у вредности од 176.384,58 динара. У оквиру пројекта  Дигиталне учионице – фаза 3,  школи је додељено 20 пројектора, 20 носача за пројекторе и 20 лаптопа у вредности од 2.188.626,00 динара. Школи је испоручено 17 рачунара, 17 монитора, 17 тастатура и  17 мишева.
 • Потписани су уговори са 23 трговинска предузећа у којима ће ученици образовног профила трговац и трговински техничар реализовати часове практичне наставе и блока, и то су: Veropoulos, JYSK, Lilly, Deichmann, New Yorker, Universco, Delhaize, ITXRS, Службени гласник, Папирна крила, Ђак спорт, Уно, Три-О, Металка, Орашац, Делтатекс, Техноманија, Галерија подова, Металац, Беоспорт, Завод за уџбенике.
 • Школску 2022/2023. годину обележила је велика трагедија која се десила 03.маја 2023. године у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. Због последица које трагедија собом носи, донет је Закључак Владе Републике Србије 05 Број :601-4838/2023. од 01.јуна 2023. године да се теоријска настава завршава у уторак 6. јуна за све школе.

2021/2022

 • Школска 2021/2022. година је, као и претходне две, била специфична што се тиче организације наставе (комбиновани модел наставе у првом полугодишту, с тим да се настава истовремено одржавала непосредно и на даљину). Календар образовно-васпитног рада је мењан, била су два ванредна мини распуста у новембру и фебруару, а настава је трајала до 24. 06. 2022. године.
 • У току школске године набављено је 25 рачунара у вредности од 1.196.280,00 динара, 40 таблета, 1 лаптоп, 4 мултифункцијска принтера и 10 тастатура у вредности од 1.197.538,80 динара . Средства су обезбеђена од Градског секретаријата за образовање и дечју заштиту, на основу Захтева школе и одобрења Градоначелника града.
 • Примљене су донације у опреми, и то: 1) Универзитет Привредна академија – МЕФ, 3 лаптоп рачунара у вредности од 155.760,00 динара. 2) Друштво за консалтинг и ревизију КРМГ, Београд, 10 лаптопова – отписана у вредности од 12.000,00 динара . У току школске 2021/2022. године вршило се текуће одржавање пословног простора и наставних средстава школе, са циљем да се одрже нормални хигијенско – технички услови за рад Школе. За потребе библиотеке набављен је програмски пакет „Инвентарисање библиотечке грађе“ у износу од 69.300,00 динара. За службу рачуноводства школе набављен је Софтвер за слање платних листи запосленима у вредности од 15.000,00 динара.
 • Ове школске године ученици су, након паузе због епидемије, са наставницима посећивали разне културне манифестације. Ишли су у позориште, на концерте, изложбе, у биоскоп. На градском такмичењу у џудоу нашу школу представљала је ученица Тамара Ивовић из 1/2 и у својој категорији освојила изванредно 4. место. Током школске 2021/2022. године ученици су учење кроз рад реализовали у 11 компанија, и то: Peek&Cloppenburg, Merkator S, Jysk, Metro Cash&Carry, Delhaize, C&A, A1, DM, Lidl, Deichmann, Sport vision. Према Изјавама послодаваца које су пристигле у Привредну комору Србије, у школској 2022/2023.години, ученици ће учење кроз рад реализовани и у објектима Техноманије.
 • Трговачка школа, се придружила великом броју школа које поводом Европске недеље новца 11.04. – 15.04. 2022. године, одржавају низ активности на ову тему, а одржане су радионице, такмичење и презентације на ову тему. Ученици првог разреда учествовали су и у такмичењу Европски квиз новца. Ученици другог разреда имали су прилику да на факултету Singidunum похађају обуку у виртуелном предузећу (коришћење образовног софтвера). Наша школа је успоставила сарадњу и пронашла партнерску школу истог усмерења из Северне Македоније из Кочана, потписано је писмо сарадње са Гимназијом „Љупчо Сантов“ Кочани, Република С. Македонија и направљен је заједнички пројекат размене и посете и конкурисано је на позив.
 • У новембру 2021. године одржано је регионално такмичење Пословни изазов у у организацији Достигнића младих у Београду. Током два дана такмичења ученици су требали да дају одговор на задатак такмичења (односно да осмисле производ): Одговорна потрошња и производња.
 • У децембру је организовано такмичење које је организовала организација Достигнућа младих, а које је спровео Climate-KIC испред Европског института за иновације и технологије. Такмичење је одржано на државном нивоу на коме су учешће узеле 42 школе из 26 градова, а тема такмичења је била Успорење климатских промена. Одлуком комисије Регоналног челенџ фонда одабрано је 11 конзорцијума финалиста, међу којима се налази и конзорцијум Трговачке школе формиран са акредитованим компанијама Mercator-s, DM и А1.
 • У марту 2022. године одржано је онлајн такмичење Познавање права потрошача чиме је обележен 15. март Светски дан заштите потрошача. Учествовали су ученици Економске школе из Кикинде и ученице Трговачке из Београда. У априлу 2022. године, на такмичењу решавања студије случаја у компанији „Ваш дом“ ученици су имали прилику да презентују своје идеје и решења на тему: „Менаџмент у компанији за намештај“ на Универзитету Сингидунум. Учествовало је 16 тимова из више школа. Циљ такмичења је био да се ученици упознају са појмом менаџмента, развијају креативност и да се нађу у улози доносиоца одлука.
 • Републичко такмичење из трговинског пословања и практичне наставе за школску 2021/22. годину је одржано у Економско-трговинској школи у Пожаревцу 1. и 2. априла 2022. год. Ученици Трговачке школе су у екипном рангу освојили четврто место. Школа је учествовала на регионалном такмичењу „Ученичка компанија“ у организацији Достигнућа младих у Србији, регион Београд, одржаног 11.04. 2022. и 12.04.2022. године. Регионално такмичење из предузетништва у организацији Достигнућа младих у Србији „Ученичка компанија“, одржало је преко платформе ЗУМ у периоду од 11. 04. до 12. 04. 2022. године за подручје града Београда. На такмичењу је учествовало шест тимова (Трговачка школа из Београда, Пета економска школа из Београда, Гимназија из Младеновца – две екипе, Правно-пословна школа Београд, Шеста београдска гимназија, Машинска школа „Радоје Дакић“ из Београда.
 • Ученици наше школе и ове године су се укључили у традиционалну акцију Црвеног крста „Један пакетић, много љубави“. Прикупили су слаткише који су дистрибуирани деци којој је помоћ најпотребнија. Од осталих хуманитарних акција веома велики одзив код ученика имала је акција скупљања пакетића за незбринуту децу у Звечанској. Ова акција је донета на основу одлуке ученичког парламента на нивоу целе школе. Ученици су показали велику емпатију и одговорност. Сакупљено је доста слаткиша, а у наредној акцији планирано је сакупљање гардеробе и обуће. У другом полугодишту наши ученици одазвали су се хуманитарној фондацији под називом Покрени живот (за прикупљање средстава неопходних за несметано школовање наших најмлађих на простору Косова и Метохије).

2020/2021

 • Школска 2020/2021. година је, по много чему, била специфична, посебно што се реализације наставе тиче (комбиновани модел и настава на даљину).
 • У току школске године издвојена су и уложена средства за набавку лутки за кабинете и специјализоване учионице за смер аранжер у трговини, опремљена је школска продавница (корпе, пластично воће и поврће, постери за тезгу), а кабинети рачунарства и информатике употпуњени су додатним рачунарима.
 • Током школске године реализовано је  стручно усавршавање наставника свих стручних већа на следећим семинарима: „Мултимедијални садржај у функцији образовања ”, „Формативно оцењивање од законске регулативе до праксе”, „Дигитална учионица/дигитално компетентан наставник – увођење електронских уџбеника и дигиталних образовних материјала”.
 • У школској 2020/2021. години Министарство просвете, науке и технолошког развоја започело је уношење података у ЈИСП – јединствени информациони систем просвете.
 • Како би се омогућило ученицима праћење наставе путем РТС планете, наставници наше школе Стручног већа економске групе предмета узели су учешће у националном пројекту снимања часова за потребе организовања наставе на даљину, и то 63 часа из следећих предмета: Технике продаје и услуге купцима I разред – Трифуновић Сузана и Раца Огњен, Технике продаје и услуге купцима II разред – Савић Бранислав, Глигорић-Алексић Весна и Столески Љиљана, Набавке и физичке дистрибуције III разред – Петровић Стефан, Раца Огњен и Руњић Јелена, Трговинског пословања III разред – Поповић Љиљана, Рачуноводства III разред – Недељковић Силвана, Ћурдић Јелена, Рачуноводства IV разред – Витковић Светлана и Јевремовић Урош.
 • Три наставнице Трговачке школе – Зорица Костић, Светлана Витковић и Руњић Јелена учествовале су у изради новог наставног програма за Трговинског техничара за први разред.
 • Ученицe Трговачке школе учествовале су на Такмичењу за заштиту потрошача поводом обележавања Светског дана потрошача и постигле одличне резултате. Тимови Кикиндске гимназије и Трговачке школе су заслужено освојили прво место и били похваљени од организатора квиза на залагању и показаном познавању права потрошача.
 • Ђаци Трговачке школе су учествовали на Међународном дечјем конкурсу у Скопљу (Северна Македонија) на тему „Флора и фауна – извор живота и лепоте 2020”. Два прва места су освојили ђаци наше школе.
 • Чланови секције „Ученичка компанија” учествовали су у такмичењу „Ученичка компанија” у организацији Достигнућа младих у Србији. Производ који су осмислили је производња дронова за сузбијање ларви комараца и штетних инсеката у пољопривреди. Назив компаније је „PESTSKILLER”.
 • Крајем децембра 2020, ученици наше школе су учествовали на такмичењу „Пословни изазов”, исто у организацији Достигнућа младих у Србији. Њихова идеја је била да се направе наочаре са софтвером који би приближио све ученике и наставнике и омогућио бољу социјализацију и комуникацију током наставе на даљину. Производ се звао „EYES OF THE FUTURE”.
 • Тим „Смоквице” Трговачке школе освојио је друго место у оквиру пројекта Inno School Learning system у коме је учествовало још 9 земаља са по десет школа. Изабрана област у оквиру које су креирале своју социјалну предузетничку идеју је била: „Миграција радне снаге и одлив мозгова”.
 • Ученички паламент је организовао акцију прикупљања одеће, обуће и средстава за хигијену за Прихватилиште за децу које се налази на Звездари, у улици Живка Давидовића. Идеја о акцији је од стране чланова проширена по одељењима и одзив је био заиста велики. Акција прикупљања чепова „Чеп за хендикеп“ траје током читаве школске године.

2019/2020

 • У току школске 2019/2020. године вршило се текуће одржавање пословног простора и наставних средстава школе, са циљем да се одрже нормални хигијенско – технички услови за рад Школе. У том смислу  уложена су средства за поправку опреме за образовање, и то за поправку рачунара за потребе наставе, поправку столица и клупа (наслони и седишта за столице и плоче за клупе), као и за поправку наставничких столица.
 • У току школске године реализовано је  стручно усавршавање наставника свих стручних већа за следеће семинаре: Болести зависности – препознавање, реаговање и превенција  оно што наставници треба  да знају, Од самовредновања до екстерног вредновања, Обука запослених за противпожарну заштиту за цео колектив, Microsoft Office 365 i Microsoft Teams.
 • Тим за стручно усавршавање и професионални развој наставника и стручних сарадника завршио је Документ о интерном стручном усавршавању у оквиру установе.
 • Тим за реализацију система дуалног образовања у току  школске 2019/2020. години осмислио је и усвојио Кодекс понашања и пословне етике ученика на пракси.
 • У току школске 2019/2020. године, због увођења ванредног стања због и увођења мера карантина због пандемије, извођена је настава на даљину. На одељењским већима размењивала су се искуства и тражила најбоље видове извођења наставе под новим околностима.
 • Наставничко веће је учествовало у свим фазама имплементације елемената дуалног образовања за образовни профил трговац и у доношењу Плана примене мера за спречавање појаве и ширења епидемије и заразне болести.
 • Педагошки колегијум под вођством директорке школе Мире Лекић донео је развојни план школе за наредне три године.
 • На општинском такмичењу женска екипа Трговачке школе у фудбалу освојила је златну медаљу, победивши у финалу Спортску гимназију резултатом 3 : 0 и пласирала се на градско такмичење. Такође је наша ученица освојила прво место на градском такмичењу у стоном тенису.
 • Ученици четвртог разреда учествовали су у едукативном циклусу предавања и такмичења под називом МЕФ Лига знања 2019, у организацији Факултета за примењени менаџмент, економију и финансије и Града Београда.
 • Ученици четвртог разреда су учествовали у националном пројекту „Будућност за#5“ у организацији Министарства омладине и спорта, ПКС и Компаније „Соса-Соlа” у ком су ученици учествовали у радионици са темом покретање сопственог бизниса и стекли могућност да учествују  у такмичарском делу осмишљавања бизнис идеје.
 • У школској 2019/2020. години школски сајт је потпуно модернизован и ажуриран почев од 18. фебруара 2020. године од стране колега Уроша Јевремовића, Маријана Димитријевића, Мелите Тончев Јовановић и директорке школе Мире Лекић, тако да су за време наставе на даљину и ученици и родитељи и ванредни ученици могли да се информишу, али исто тако и сви нови тј.потенцијално нови ученици наше школе. Сајт садржи опис школе, историјат, опис смерова, пречицу ка „You Tube“  каналу школе као и све друге битне податке и актуелности.

2018/2019

 • У овој школској години уведен је Е-дневник а Европски универзитет донирао је Трговачкој школи 14 лаптоп уређаја.
 •  Министарство просвете, науке и технолошког развоја је јавном набавком обезбедило намештај за школу у вредности од 412.000,00 динара. Замењени су ормарићи за наставнике у зборници, урађена је полица за таблете, витрина за пехаре, реновиране су излог-витрине. Секретаријат за образовање и дечију заштиту омогућио је 40 таблет рачунара за потребе Е-дневника, док су донираним лаптоповима опремљени кабинети за реализацију наставе.
 • Током школске 2018/2019. године, школа је кроз јавну набавку а преко секретаријата за образовање и дечију заштиту набавила опрему за образовање у вредности од 332.325,00 динара и то: 2 лаптопа, 2 рачунара, 3 ТВ уређаја, 1 пројектор и 1 фото апарат.
 • Школске 2018/2019, године основан је дебатни клуб са циљем развијања критичке мисли и културе дијалога код ученика.

2017/2018

 • У школској 2017/2018. години дошло је до промене у организацији наставе, те су сва четири разреда смера аранжер у трговини  прешли у једну смену што је допринело томе да распоред буде у складу са свим педагошким начелима.
 • Директор школе, Зоранка Ребић остварила је право на старосну пензију на дан 07.12.2017. године, те је одлуком министарства именован вршилац дужности директора, Мира Лекић, од дана 08.12.2017. године.
 • Након истека шест месеци, именован је нови директор школе, и то Мира Лекић (на посебној седници Наставничког већа), што је потврдио и Школски одбор својом једногласном одлуком о избору директора, а министар Министарства просвете, науке и технолошког развоја дао сагласност, те је мандат почео 07.06.2018. године.
 • Кабинети рачунарства и информатике употпуњени су додатним рачунарима. Све учионице су опремљене одговарајућим намештајем.
 • У току ове школске године посебна пажња посвећена је професионалном развоју и стручном усавршавању радника школе. Школа је радила по акционом плану рада развојног планирања. У образовно васпитном раду успостављена је сарадања са великим борјем трговинских и привредних друштава, у оквиру којих ученици обављају праксу.

2016/2017

 • Ове школске године, тачније од фебруара 2017. године  започела је имплементација пројекта увођења елемената ДУАЛНОГ образовања за одељења првог разреда образовног профила трговац.
 • Кабинети и специјализоване учионице за смер аранжер у трговини опремљени су штафелајима, дигиталним фото апаратима, манекен луткама, постаментима, комбинованом таблом, компјутером, графоскопом, улазима са осветљењем и на тај начин је употпуњена реализација наставних садржаја из стручних предмета.
 • У току школске 2016/2017. године највећа инвестиција била је за набавку опреме, те су се створиле могућности за формирање новог кабинета бироа за профил комерцијалиста. Биро је опремљен са 15 +1 рачунаром у мрежи и једним штампачем. Такође, за извршавање административних потреба школе купљена су 2 рачунара, 1 лаптоп и 2 штампача, фотокопир апарат, као и апликативни програм за штампање диплома, уверења и сведочанстава.

2015/2016

 • На почетку школске 2015/2016. године припремљен је Анекс школског програма који је разматран на седницама Педагошког колегијума, Наставничког већа и Савета родитеља, да би га средином септембра усвојио Школски одбор, а основ за његово доношење је прелазак образовног профила комерцијалиста из огледа у редован образовни систем. Са овом школском годином започета је имплементација новог наставног плана и програма за образовни профил комерцијалиста у првом разреду, настављена имплементација нових наставних планова и програма за образовни профил трговац у трећем разреду, а имплементиран је и нов правилник о полагању завршног испита за образовни профил трговац.
 • Почев од децембра 2015. год. школа је укључена у развој кооперативног образовања за образовни профил трговац, замишљен најпре као процес Дуалног образовања, који треба да унапреди реализацију практичне наставе. Са имплементацијом кооперативног образовања планирано је да се крене 2017. године, у одељењима првог разреда.
 • У школи функционише ученички парламент и њихов задатак је да негују и шире добру атмосферу ненасилног комуницирања, поштовање и толеранцију. Са тим у вези, школа је учествовала у пројекту, то јест, трибини превенције патолошког коцкања “Коцкање са животом није игра” коју су реализовали професор др. Жарко Требјешанин и глумац Иван Јевтовић. Такође, у самој шклои је организована трибина о превенцији вршњачког насиља коју је одржала професорка психологије Мира Стојановић, за сва одељења првог, другог и трећег разреда. Веома важна, и за ученике и за запослене, била је и трибина под називом “Вршњачко и електронско насиље” коју је школа организовала у сарадњи са МУП – ом Републике Србије.

2014/2015

 • У оквиру свог образовно – васпитног рада, Трговачка школа образује профиле ученика на нивоу трећег и четвртог степена стручне спреме и то профил трговац чије образовање траје три године и профиле трговински техничар, аранжер у трговини и комерцијалиста чије образовање траје четири године. Такође, у школи се одвија и специјалистичко образовање за профиле трговачи менаџер и аранжер декоратер у трговини.
 • Трговачка школа располаже одличним просторним условима и испуњава прописане нормаитиве за обављање образовно-васпитног рада. Величина простора одговара броју одељења и броју ученика школе. На 1889 метара квадратних простора намењеног за наставу у функцији је 17 учионица, 7 специјализованих учионица, 10 кабинета и 1 библиотека, а њихова величина је у просеку 53,97 метара квадратних. Ученици користе добро опремљен кабинет технике продаје, трговинског пословања и практичне наставе у приземљу школе. Распоред просторија и опрема која се у кабинету налази пружају могућност оспособљавања ученика за обављање великог броја послова у робном промету. Накнадним улагањем у информатичку опрему овом кабинету би такође могла да се отвори могућност обуке и презентације на интернету и стицање знања из области електронске трговине. За смерове трговац и трговински техничар, у оквиру наставе из предмета трговинско пословање, постоје комплети наставних филмова, 3 фискалне касе, кабинет са 13 умрежених рачунара, интерактивна табла и пројектор. Опрема је у току школске године допуњена још једном фискалном касом, ДАТА терминалом и електронском вагом. За смер комерцијаласта користи се биро који располаже са 12 компјутера, скенером, фотокопир апаратом, штампачем и интерактивном таблом. У плану је да се у наредном периоду опреми још један биро са истом наменом.
 • Школа располаже видео надзором, физичким обезбеђењем.

2013/2014

 • Оспособљен је непрекидан приступ интернету (бежични интернет).
 • Кабинети су допуњени рачунарима.

2012/2013

 • Извршена је реконструкција санитарних чворова на трећем и четвртом спрату.
 • Инсталиране су нове камере и пратећа опрема за видео обезбеђење.

2011/2012

 • Урађена је поправка оштећења на зидовима и неопходни молерско – фарбарски радови, осим у учионици која је претрпела знатно оштећење за време временске непогоде.
 • Поправљена су врата на учионицама и промењене неисправне браве.
 • Набављено је седам нових рачунара.
 • Извршена је реконструкција санитарних чворова на првом и другом спрату школе.

2010/2011

 • Уведен је кабловски интернет у кабинете информатике, бирое, ПЦ кабинет и зборницу школе.
 • Набављено је пет нових рачунара.
 • Сви рачунари су сервисирани током лета.
 • Општина Стари град обезбедила је средства за постављање новог сајта школе www.trgovackaskola.edu.rs.
 • Учионица 27 је преуређена – уведена је посебна електрична инсталација, урађени су молерски радови како би то постао кабинет рачунарства и информатике.

2009/2010

 • У свим учионицама, кабинетима и канцеларијама обављени су молерски радови.
 • Кабинет рачунарства и информатике допуњен новим рачунарима.
 • Све учионице су опремљене новим намештајем.
 • У свим просторијама школе урађена је нова расвета.
 • Урађена је хидрантска мрежа.
 • Поправљена су врата у свим просторијама школе.
 • Промењен је паркет у библиотеци.
 • Донацијом Универзијаде добијени су конференцијски столови и ормари.

2008/2009

 • У потпуности је завршен и опремљен кабинет трговинског пословања и практичне наставе, у ком ученици имају одељења за пријем, складиштење и продају робе на велико и мало.
 • Набављен је нов намештај за три учионице.
 • Изведена инсталација за нов телефонски прикључак и обезбеђен интернет у бироу, за предмете у оквиру образовног профила комерцијалиста.
 • Извршена санација крова.
 • Извршена поправка свих клима уређаја.
 • Набављено је 5 рачунара Pentium 4 и један ласерски штампач Lexmark.

2007/2008

 • Набављене су нове клупе и столице у 4 учионице
 • Урађени су молерски радови у целој школи: све учионице, библиотека, канцеларијски простори, обе зборнице, ходници, тоалети
 • Извршена поправка 12 врата, двоје нових, поправка свих тоалета у школи
 • Одобрена су средства од општине Стари град ya хидрантску мрежу
 • Извршена набавка 5 рачунара Пентиум 4 и три ласерска штампача
 • Донацијом CARDS-a школа је опремљена са 18 компјутера, 1 сервером, 2 лаптопа, 2 ласерска пројектора, 3 ласерска штампача, 1 фото апарат, 1 графоскоп, 1 интерактивном таблом, 1 белом таблом, 1апарат за копирање, 10 USB меморија.

2006/2007

 • Опремљен кабинет практичне наставе
 • Набављено 6 компјутера, три компјутерска стола, телевизор са DVD плејером, копир апарат, три штампача, уведен ADSL, интернет у секретаријату и PC кабинету, 2 лаптопа, сервер, скенер
 • 108 књига добијено на поклон од Министарства просвете и 102 књиге од Савета родитеља. Школа је купила 16 књига.

2005/2006

 • Информатичка опрема допуњена је са 5 рачунара и скенером из донације родитеља
 • Секретаријат за образовање финансирао је Школи интерактивну таблу а школа је набавила пројектор
 • Промењена су врата, паркет и табле

2004/2005

 • Формирано седам специјализованих учионица за обављање наставе из стручних предмета
 • За кабинет трговинског пословања, путем донације,набављене су три фискалне касе
 • За образовни профил аранжер у трговини опремљене су три специјализоване учионице допуњене са 17 штафелаја, подијумом, столом и дигиталним фото-апаратом и осталим наставним средствима утврђеним нормативима
 • У кабинету организованом као PC центар умрежено је 13 рачунара
 • Школа је у току 2004/2005 године направила сајт www.trgovinskaškola.edu.yu и отворила интернет електронску адресу trgovac@eunet.yu
 • Од скупштине града школа је добила на поклон 154 књиге
 • Кроз родитељску донацију све учионице и кабинети су климатизовани

2003/2004

 • Oпремљен кабинет за аранжирање и кабинет информатике са 13 нових  рачунара и сервером
 • Уведен видео надзор
 • Оформљен кабинет за практичну наставу у Цетињској 2
 • Општина Стари град донирала је школи 1.000.000 динара како би се средио кров и уредила котларница и подрумски простор

2002/2003

 • Радови на секундарној инсталацији и молерисање шкoле у септембру били у завршној фази
 • До децембра 2002. су трaјали радови на реконструкцији фасаде.
 • Школа је упутила позив трговцима осам предузећа да помогну наставни процес и добила 5 компјутера Пентијум 2

2001/2002

 • Градски секретаријат за образовање је школи одобрио средства за реконструкцију фасаде
 • Скупштина општина Стари Град је одобрила средства за уређење елeктричне мреже школе, њеног секундарног дела због опасности од пожара и санацију крова. Радови су започети у току летњег распуста

2000/2001

 • Опремљена је зубна амбуланта
 • 4 компјутера типа “Пентијум“ за  нови кабинет рачунарства за шта је из својих средстава школа издвојила 14.087 динара.
 • Крајем августа 2001. год је урађена сајт презентација Трговачке школе на интернету