Trgovina staklom nekada i sada

U sklopu proslave UN Međunarodne godine stakla i predstavljanja inicijative „Kreativno staklo Srbije“, Trgovačka škola, Beograd u saradnji sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajnim muzejom Paraćin organizuje 22. decembra razgovor na temu „Trgovina staklom nekada i sada: Milivoje Popović i Srpska fabrika stakla“ i pop-up izložbu „Paraćinsko staklo“.

Milivoje Popović bio je poznati trgovac staklom, upravnik Trgovačke škole u Beogradu u periodu od 1899-do 1903. godine, kao i počasni član Trgovačke omladine. Imajući dobru preduzetničku intuiciju, Popović je u neprilikama poput carinskog rata sa Austrougarskom video prilike za razvoj domaće industrije stakla. Želeo je da ih iskoristi i tako dolazi na ideju na pokrene fabriku stakla. Kako je bio potreban veliki kapital, uortačuje se sa Savom V. Savićem, trgovcem i narodnim poslanikom  i  beogradskim gvožđarskim trgovcem Ilijom Antonovićem  i zajedničkim snagama ulaze u ovaj poslovni poduhvat. Njihovo poznanstvo potiče od zajedničkog članstva u Beogradskoj trgovačkoj omladini. Srpska fabrika stakla u Paraćinu je osnovana 1907. godine i danas posluje.

Cilj razgovora je sagledavanje promena u trgovini staklom, na domaćem i međunarodnom tržištu, kao i prisećanje na poznate trgovce koji su obeležili istoriju Trgovačke škole u Beogradu. U UN Međunarodnoj godini stakla ideja je da se na simobličkim mestima razvoja staklarstva u Srbiji, prisetimo svih značajnih ličnosti koje su dale svoj doprinos razvoju proizvodnje i trgovine staklom, kao i profesionalizaciji i dignitetu trgovinske profesije.

Učesnici razgovora:

Pozdravno obraćanje Mira Lekić, direktorka Trgovačke škole, Beograd

Marica Knežević, profesorka ekonomske grupe predmeta u Trgovačkoj školi „Značaj trgovine i dalji pravci njenog razvoja“

Dr Hristina Mikić, Institut za kreativno preduzetništvo „Privredni razvoj staklarstva i trgovina paraćinskim staklom 1907-2013.“

Dejan Vorgić, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin „Presovano staklo kao spoj kreativnosti i zahteva tržišta“

„Paraćinsko staklo“ – pop-up izložba posvećenu upoznavanju sa 115-ogodišnjom tradicijom Paraćinskog stakla, Tijana Pešić, kustos Zavičajnog muzeja Paraćin.

Објављено децембар 16th, 2022