Такмичење „Ученичка компанија“

Регионално такмичење „Ученичка компанија“ у организацији ДМуС  се одржало дана 15.03.2023. год. у Београду, у тржном центру Delta City.

Учесници на овом такмичењу су били и ученици наше школе у саставу:

  1. Стаменковић Емилија из одељења I/6
  2. Стојковић Анђела из одељења I/6
  3. Недељковић Анђела из одељења I/7
  4. Грбић Михаило из одељења I/5
  5. Ратковић Немања из одељења I/5

Наши ученици су на такмичењу наступали са својом компанијом „DOGS TRUST“.

Ову компанију су ученици основали још у месецу новембру прошле године похађајући Секцију из предузетништва.

Кренули су од почетних предузетничких корака – састављање тима, осмишљавање производа,  развијање производа, поделу функција у предузећу, израда бизнис плана (финансијског плана, маркетинг плана, SWOT матрице и др.), развијање бизнис плана, развијање тимског рада, решавање проблема, налажење најбољих решења, анализирање тржишта и др. Ученици су своју компанију регистровали на платформи ДМуС, и затим, саставили Компанијски извештај како би се пријавили на такмичење. На крају, имали су прилику да раде са бизнис ментором.

Поред ових активности, и „учења кроз рад“ ученици су имали прилику да се друже, стварају добру и пријатну атмосферу.

Они су осмислили идеју да направе огрлицу за псе са бар кодом која ће омогућити да се изгубљени пас веома лако лоцира , на начин тако да се учитавају подаци са бар кода путем мобилног телефона на којем ће се показати име власника пса, адреса и телефон. Идеја им је била да се смањи број изгубљених паса и паса луталица. Циљ им је био да помогну, како власницима паса, тако и друштвеној заједници а такође и да остваре профит.

На Регионалном такмичењу београдских ученичких компанија се представила 21 ученичка компанија из 16 средњих школа.

Наши ученици су били за сваку похвалу, најскромније речено. Интересантни, спремни, аткрактивни, са прелепо декорисаним штандом, чак, за ове потребе су довели и малу куцу која је дошла да рекламира огрлицу. По извештају једне телевизије, били су „најатрактивнија компанија на такмичењу.“

Такмичењу су присуствовале и директорка Мира Лекић и координатор практичне наставе Мелита-Тончев Јовановић како би подржале нашу екипу.

Међутим, због веома јаке конкуренције, нису успели да се пласирају међу прве три екипе које ће учествовати на Националном такмичењу. Победила је компанија „MACCUERO“ из VI београдске гимназије.

Нашим ученицима на свему честитамо и желимо пуно успеха у даљем раду! Наравно, честитке упућујемо свим учесницима такмичења.

 

Ментор Јелена Руњић

Београд, 17.03.2023. године

Објављено 18 марта, 2023