Радионице на тему вршњачког насиља

У оквиру недеље посвећене обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља, односно Дана розе мајица, у периоду од 20.02.-24.02.2023. године у нашој школи су одржане радионице на ову важну тему.

У улози вршњачког едукатора био је бивши ученик наше школе, тренутно студент, Лазар Чалија, који је и сам искусио вршњачко насиље у основној школи и зато има јаку жељу да пружи допринос у борби против вршњачког насиља. Лазар је, у присуству наставника и психолога, током целе недеље одржао више радионица на тему вршњачког насиља са ученицима првог и трећег разреда (укупно 10 одељења).

Радионице су обухватиле појашњење појма вршњачког насиља, као и интерактивни рад о врстама вршњачког насиља уз много примера, слика и активног учешћа ученика у појединачном и групном раду. Лично искуство самог едукатора, као и примери са претходних радионица, али и примери озбиљног вршњачког насиља из медија, оставили су утисак на све присутне. Нагласак је био на значају превенције у борби против сваког облика вршњачког насиља.

Ученици су узели активно учешће, постављали питања и излагали своје мишљење и примере. Повратне информације од стране ученика су врло позитивне и делује да је овакав вид радионичарског рада добар начин да ученици препознају значај ове теме и активно се укључе у борбу против вршњачког насиља.

На свакој радионици, ученицима се обратио и психолог школе уз нагласак колико је важна превенција, као и подсећање коме и на које начине се у школи може пријавити било који вид вршњачког насиља у случају потребе.

Милица Сретић Танасијевић

Објављено фебруар 26th, 2023