Радионица за младе Цепора

У сарадњи са организацијом ЦЕПОРА (Центар за позитиван развој деце и омладине) и општином Стари Град у државним средњим школама реализују се радионице на тему „Глас младих о дискриминацији, говору мржње и равноправности“. Радионице су осмишљене као део пројекта „Промоција различитости и равноправности у Србији“ у склопу заједничког програма Европске уније и Савета Европе.

У нашој школи радионице су спроведене у уторак (08.06.2021. године) у трајању од по сат времена, у два одељења треће године. Састојале су се из 4 дела, које су водитељке добро осмислиле и уиграно извеле са ученицима.

Током првог дела, ученик-волонтер читао је различите (истините) изјаве о водитељкама, док су остали погађали којој од водитељки та изјава припада. Након тога водитељке су откриле којој од њих наведене изјаве заиста припадају, и ушле у дискусију са ученицима, на основу чега су приписивали прочитане изјаве једној или другој водитељки.

У другом делу ученици су се поделили у групе и дискутовали, прво између себе, а затим и са осталима, о примерима дискриминације које су добили као свој задатак. Водитељке су вешто водиле ученике да самостално наведу и дефинишу саставне елементе појмова у вези насиља, као што су дискриминација и говор мржње.

Затим је уследио видео садржај који је представљао експеримент изведен са мигрантима у Холандији, чије је сврха да подстакне ученике да анализирају и наведу што више начина како дискриминација и говор мржње могу да се смање и елиминишу.

Објављено 10 јуна, 2021