Пракса у Италији као непроцењиво стручно и животно искуство

Трговачка школа из Београда, која ове године слави 180 година свог постојања прати савремене токове у настави и пракси и својим ученицима пружа образовање за 21. век. Препознавши значај стицања међународног искуства на пољу стручне праксе, Трговачка школа је конкурисала и добила зелено светло за реализацију значајног међународног пројекта под покровитељством Еразмус+ програма и Фондације Темпус. Пројекат под називом ,,Српски трговци и комерцијалисти у привредном срцу Италије’’ је прошао селекцију од стране комисије ЕУ и тако обезбедио групи од 18 ученика и 2 наставника одлазак на двонедељну стручну праксу у Милано, као и одлазак у једнодневну посету Венецији и главном граду Аустрије, Бечу.

Унапред дефинисаним планом је предвиђено да ученици, током боравка и обављања праксе у Милану, усаврше стручна знања и практичне вештине у области савремене трговине, унапреде дигиталне вештине, развију предузетнички дух и пословну комуникацију на енглеском језику. Ученици су се у малим групама укључили у рад различитих предузећа, упознали њихову историју, начине рада, техничку опремљеност и кадровску структуру, радили на пословима набавке и продаје, учествовали у изради понуде и састављању профактуре, радили на пословима складиштења и СМ маркетинга, упознали токове и алате електронске трговине у Б2Б моделу, попуњавали формуларе и типске обрасце на дигиталној платформи веб-продавнице, радили на публикацијама које се користе у електронском маркетингу и учествовали у писаној комуникацији са пословним партнерима компанија. У својим дневницима практичне наставе, ученици су свакодневно евидентирали активности које су обављали и шта су ново научили. Изузетно су поносни на то што су добили прилику да стекну знања о иностраном тржишту, као и да упознају европске трендове и спољнотрговинске односе. Након успешно обављене праксе, додељени су им Europass сертификати који ће им помоћи да буду високо конкурентни и позиционирани на тржишту рада. По повратку из Италије, они ће своја вредна искуства и знања преносити осталим ученицима.

Поред практичне наставе, важно је истаћи и неизоставне културне активности које додатно доприносе великој вредности и значају пројекта. У циљу што бољег упознавања италијанске историје, културе, традиције и начина живота, организоване су посете бројним знаменитостима Милана. Многе од њих су оставиле изузетно снажан утисак на ученике: Национални музеј науке и технологије Леонардо да Винчи, светски позната Скала, замак Сфорца, чувенa катедрала Дуомо, Галерија Виторија Емануела II, као и познати милански сајам предузетника и занатлија који окупља 3000 излагача из целог света и важи за највећи у свету те врсте. Поред културних активности, искуство ученика је додатно обогатило и упознавање локалног становништва и њихових обичаја, упознавање основа италијанског језика и уживање у традиционалним јелима.

 

Будући да су сви циљеви пројекта успешно остварени и да су ученици и наставници сложни у ставу да је ово за све њих било непроцењиво стручно и животно искуство, школа ће и даље наставити да пише и припрема нове пројекте како би и наредним генерацијама омогућила усавршавање стручних знања и практичних вештина у области савремене трговине.

 

Објављено децембар 29th, 2023