Посета изложби Биљка као зачин…

„Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса“ у галерији Природњачког музеја

Дана 19. 03. 2024. године професори Трговачке школе, Маријана Костић, Љубица Јанковић, Сандра Јевтић  и Јелена Ранковић, заједно са ученицима 1-4  одељења посетили су изложбу „Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса “ у галерији Природњачког музеја на Калемегдану.

Изложба је приказала 39 зaчинских биљака и упознала је посетиоце са биолошким својствима, историјатом зачина, њиховим утицајем на велика географска открића, политичке и економске успоне и падове. Осим чињеница, ученици су могли да чују и нешто о предањима, веровањима и митовима у вези са зачинима.

   

Изложба се састојала од илустрације сваког од 39 зачина на којима  су ученици могли да се упознају са изгледом биљке,  са називом, пореклом, историјатом  и најважнијим карактеристикама биљке , као и од експоната у виду фигуралне представе зачина, као и од самих зачина које су ученици могли да помиришу, погледају детаљније или додирну. Због свега тога изложба је врло интерактивна и омогућила је ученицима да се кроз забаву и лично учешће ближе упознају са свим аспектима зачинског биља. Кустоскиња изложбе је инспиративно водила ученике из приче у причу током целе изложбе, држећи им пажњу, будећи радозналост и подстичући их да сами узму учешће у њој.

 

Ученици су са пажњом и интерсовањем испратили све сегменте и цео ток изложбе, а у каснијем разговору су истакли да им се изложба јако допала, да су научили нешто ново и другaчије, да су се забавили и дружили међусобно, те да им пријају овакве врсте културних догађања. Након изложбе ученици су добили домаћи задатак да напишу сопствени извештај о посети изложби, као и есеје на тему зачина који су им се највише допали. Такође, ученици су добили упутства од наставника да искористе сва своја претходна претходна знања и да у виду међупредметних корелација повежу знања из различитих предмета са информацијама које су добили на самој изложби.

Захваљујемо се на гостопримству и стручном вођењу Природњачком музеју у Београду.

Подносилац извештаја и организатор посете изложби:

Љубица Јанковић

У Београду, 25.03.2024.

 

Објављено 25 марта, 2024