Обилазак музеја Илузија

Ученици првог и трећег разреда су били у посети изложби у музеју Илузија у времену од 13.00 до 14.00 часова, дана 2. марта 2023. Године.
Ова посета је одлична корелација са предметима: ликовна култура, фотографија, аранжирање и илузија простора, такође изванредан доживљај и уживање у игри визуелне комуникације. Музеј спада у уметничке музеје и садржи преко седамдесет експоната везаних за оптичке илузије. Простире се на три нивоа и његова главна одлика је што нуди разне врсте интеракција са посетиоцима.

Деца су могла у музеју Илузија да осете илузију простора која ће им пружити потпуно ново искуство сагледавања стварности из домена визуелног доживљаја. При посети музеја никоме није било досадно а спонтано су прихватали и едукативне феномене који су их окруживали.

Неке од најзанимљивијих илузија били су; Амес соба ( изобличена соба која пружа перцептивна искуства), Обрнута соба(омогућава да се фотографишете са ногама на плафону) и Вортекс тунел( стаза са ротирајућим цилиндром где се наизглед губи осећај равнотеже).

Најважнији закључак и учинак ове посете је задовољство свих нас што смо могли, бар на овај начин, да осетимо јединтвену илузију и лепоту непознатог и домишњеног у домену чула и имагинације кроз разне врсте оптичких варки што је за развијање маште у
домену визуелног неопходно.

Наставник ликовне културе
Марија Шавија

Објављено 6 марта, 2023