Недеље сећања и заједништва у Трговачкој школи

На иницијативу Министарства просвете, током недеље од 07.05.-10.05.2024. у свим основним и средњим школама у нашој земљи обележавана је Недеља сећања и заједништва у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар” у Београду и селима Дубона и Мало Орашје код Младеновца пре годину дана, као и злочина у Нишкој Бањи пре седам месеци.

Наша школа је овим поводом (услед реновирања матичне школе) на две локације, и у Школи за бродарство, бродоградњу и хидроградњу и у ОШ „Краљ Петар Први“, организовала различите активности, а сви ученици, наставници/запослени и родитељи упознати су са значајем и позвани да узму активно учешће.

У наставку су неке од планираних и реализованих активности:

  • Заједничка хуманитарна акција ученика, наставника/запослених и родитеља у прикупљању намирница за децу и старе за потребе Црвеног крста Стари град

Уз првобитни договор са представницима Црвеног крста Стари град везано за конкретне потребе деце и старих, реализована је циљана заједничка акција прикупљања конзервиране хране, хигијенских пакета, школског прибора и пакованих слаткиша/сланиша. Услед повишеног интересовања, акција је продужена на две недеље и у обе школе су прикупљене значајне количине потребних намирница које су затим достављене Црвеном крсту Стари град.

  • Тематски часови одељењске заједнице

Предложене су релевантне теме и материјали за одржавање тематских часова одељењске заједнице током ове недеље, нпр. 1. 20 компетенција из модела за демократску културу; 2. Принципи рада Црвеног крста и могућности волонтирања; 3. Тема Социјална правда из приручника „Подстицање демократске културе у школама“; 4. Тимски дух- лична карта одељења (заједнички назив, лого, мото, заштитни знак, химна); 5. Избор одељењског старешине на теме хуманости, солидарности, емпатије и др.

Поред наведеног, поједина одељења су час одељењске заједнице посветила заједничком одласку и одавању поште жртвама испред школске зграде ОШ „Владислав Рибникар“ и Ташмајданског парка где је у знак сећања на жртве засађено 10 стабала.

 

  • Обележавање значајних датума: 07.-10.05. Недеља сећања и заједништва; 8. мај- Светски дан Црвеног крста и Недеља Црвеног крста која се обележава од 8.-15. маја;  9. мај- Дан победе у Другом светском рату; 11. мај- Национални дан добровољних давалаца крви

 

У школи се током целе школске године посвећује пажња обележавању значајних датума и тематских дана. Током ове недеље, ученици су имали прилику да сваког дана заједно са наставницима, део часова посвете наведеним важним темама, уз припремљене материјале.

  • Промовисање позитивних и хуманих вредности, могућности волонтирања у оквиру Црвеног крста, учешће у хуманитарним акцијама и позив за добровољно давалаштво крви за пунолетне ученике и наставнике

 

Ученици, наставници и родитељи позвани су на активно учешће у наведеним активностима у циљу промоције хуманих вредности. Ученици смера Аранжер у трговини, заједно са наставницима, припремили су одређене промотивне материјале, као и ликовне радове.

 Промовисање културе сећања и заједништва кроз ликовне, литерарне и друге радове

 

Ученици су током наставних и ваннаставних активности били укључени у различите видове изражавања значаја културе сећања и заједништва, укључујући ликовне, литерарне и друге радове. У оквиру наставе Ликовне културе, ученици су припремили радове везане за значајне споменике културе. Ученици су писали радове о прошлогодишњим мајским трагедијама, емпатији и другим повезаним темама.

„То је породица. Можда нисмо савршени,

али ја их волим свим својим срцем.“

  • Одавање поште жртвама испред школске зграде ОШ „Владислав Рибникар“ и Ташмајданског парка од стране представника школе

У оквиру Недеље сећања и заједништва посвећене жртвама трагедије у ОШ „Владислав Рибникар“, директорка школе Мира Лекић и организатор практичне наставе Мелита Јовановић Тончев посетиле су најпре Tашмајдански парк у коме је посађено десет стабала у сећање на деветоро деце и припадника обезбеђења, а затим и ОШ “Владислав Рибникар” и одале почаст преминулим ученицима и раднику обезбеђења.

  • Постављање приручника за родитеље адолесцената на сајту школе

На званичном сајту школе, по препоруци Министарства просвете, овим поводом постављен је и приручник за родитеље „Живот у демократској породици – приручник за родитеље адолесцената 15–19 година“ у коме се могу наћи корисне смернице.

  • Поруке захвалности и заједништва представницима и колективима других школа

У Недељи сећања и заједништва колектив и ученици наше школе упутили су поруке захвалности и заједништва школама у којима се, услед реновирања школске зграде, одвија настава и рад одређених служби наше школе и које су нашим ученицима, наставницима и свим запосленима пружиле гостопримство и уступиле школске просторије. И овим путем се захваљујемо на сарадњи Школи за бродарство, бродоградњу и хидроградњу, ОШ „Краљ Петар Први“ и Правно-пословној школи Београд.

 

Захваљујемо се свима на активном учешћу и доприносу.

Педагошко-психолошка служба

Извештај: Милица Сретић Танасијевић, школски психолог

Објављено јун 8th, 2024