Недеља сећања и заједништва

На иницијативу Министарства просвете, током ове недеље се у свим основним и средњим школама у нашој земљи обележава Недеља сећања и заједништва у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ „Владислав Рибникар” у Београду и селима Дубона и Мало Орашје код Младеновца пре годину дана, као и злочина у Нишкој Бањи пре седам месеци.

Наша школа ће на обе локације, и у Школи за бродарство, бродоградњу и хидроградњу и у ОШ „Краљ Петар Први“, организовати различите активности у оквиру обележавања Недеље сећања и заједништва, а сви ученици, наставници и родитељи позвани су да узму активно учешће.

У наставку су неке од планираних активности:

 • Заједничка хуманитарна акција ученика, наставника/запослених и родитеља у прикупљању намирница за децу и старе за потребе Црвеног крста Стари град
 1. конзервирана хране (конзерве, паштете и сл.)
 2. хигијенски пакети (сапуни, шампони и сл.)
 3. школски прибор (свеске, фломастери и сл.)
 4. паковани слаткиши/сланиши

Напомена: гардеробу НЕ прикупљати

Од 07.05. до 10.05.2024. можете достављати прикупљена средства у Педагошко-психолошку службу у Школи за бродарство, бродоградњу и хидроградњу, као и у канцеларију заменице директорке у ОШ „Краљ Петар Први“.

 • Тематски часови одељењске заједнице
ЧОС за сва одељења

1)      Могу се користити материјали из прилога дописа Школске управе, као и неки од предлога: 1. 20 компетенција из модела за демократску културу; 2. Принципи рада Црвеног крста и могућности волонтирања; 3.Тема Социјална правда из приручника „Подстицање демократске културе у школама“; 4. Тимски дух- лична карта одељења (заједнички назив, лого, мото, заштитни знак, химна…); 5. Избор одељењског старешине на тему Недеља сећања и заједништва/ хуманост, солидарност, емпатија и др.

2)      ЧОС може бити одржан и кроз заједнички одлазак и одавање поште жртвама испред школске зграде ОШ „Владислав Рибникар“ и/или Ташмајданског парка где је одржан комеморативни програм и где је у знак сећања на жртве засађено 10 стабала (одлазак се може организовати ПРЕ ПОЧЕТКА НАСТАВЕ)

Живот у демократској породици – приручник за родитеље адолесцената 15-19 година –
https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-living-democratic-family-SRP.pdf

 • Посете релевантним институцијама и организацијама са ученицима

Посета установама које подржавају културу сећања, нпр. Историјски музеј Србије (посебно на дан 09.05.- Дан победе у Другом светском рату); хуманитарним организацијама, нпр. Радни центар и кафе „Звуци срца“ у коме су запослени младе особе са сметњама у развоју и друге установе по избору.

 • Промовисање позитивних вредности, могућности волонтирања у оквиру Црвеног крста и позив за добровољно давалаштво крви за пунолетне ученике и наставнике
 • Обележавање значајних датума: 8. мај- Светски дан Црвеног крста;  9. мај- Дан победе у Другом светском рату; 11. мај- Национални дан добровољних давалаца крви
 • Промовисање културе сећања и заједништва кроз ликовне, литерарне и друге радове
 • Одавање поште жртвама испред школске зграде ОШ „Владислав Рибникар“ и Ташмајданског парка од стране представника школе

Унапред се захваљујемо свима на активном учешћу и доприносу.

Педагошко-психолошка служба

Објављено 9 маја, 2024