Креативни изазов Параћинско стакло

На позив Др Христине Микић, ученице и наставнице наше школе учествовале су у догађају „Креативни изазов Параћинско стакло: традиција и инспирација“, који је одржан 21.05.2024. године у просторијама Економског факултета у Београду.

Иницијатива Kreativno staklo Srbije коју спроводе FREN Lab za kreativnu ekonomiju и Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije иницирали су креативни изазов са циљем да се на основу анализе развоја параћинског стакларства и архивског материјала, дође до иновативних решења за ревитализацију параћинског стакларства, његову афирмацију и презентацију и успостави интерелација између културног наслеђа, креативног предузетништва и индустрије.

На догађају нашу школу представљала су два тима: ученице првог разреда (одељење 1/4 -Јелена Ћосовић и Јована Станојевић и одељење 1/8 – Нађа Тошић) и ученице трећег разреда (одељење 3/5 – Тијана Вукобратовић, Николина Драговић, Лена Вранић и Анела Зиза). Ученице првог разреда презентовале су идејно решење за накит од стакла, а ученице трећег разреда презентовале су идеју о могућностима унапређења конкурентности понуде производа од стакла у циљу афирмације и ревитализације параћинског стакларства. За наступ на креативном изазову ученице је припремала Марица Кнежевић уз подршку директорке школе Мире Лекић, наставница Марије Старчевић и Викторије Поповић, које су заједно са ученицама присуствовале догађају.

Ученице су биле подстакнуте да истражују на тему богатог историјског наслеђа параћинског стакларства, развоја стакларства код нас и у свету, а припремањем и учешћем на креативном изазову имале су прилику да унапреде вештине јавног наступа и израде презентације и сазнања о креативној економији и креативном предузетништву. За присуство ученице су добиле сертификат, а наставнице уверење о стручном усавршавању.

Догађај су организовали Институт за креативно предузетништво и иновације и Фондација за развој економске науке, Економског факултета Универзитета у Београду.

Директор школе

Мира Лекић

 

Објављено мај 25th, 2024