Краљевски комплекс на Дедињу

Дана 14.09.2023. ученици одељења 4-7 су заједно са наставницом Горданом Жебељан посетили Краљевски комплекс на Дедињу. Посета је раније најављена и заказана, а такође и одобрена од стране директорке школе. Ученици су се окупили у школи и заједно са наставницом кренули у заказано време у дворски комплекс. У групи је било 22 ученика.

Током посете, ученици су били у прилици да посете Краљевски Двор изграђен у периоду
од 1924-1929. године личним средствима и по налогу Њ.В. Краља Александра I, по пројекту архитекте Живојина Николића и Николаја Краснова. Данас је то дом Њ.К.В. Престолонаследника Александра. Затим су обишли Дворску капелу посвећену Светом Андреју Првозваном – слави породице Карађорђевић а на крају, у истом комплексу, и Бели двор, зидан по жељи Краља Александра I као резиденција за његове синове Петра (будућег Краља Петра I I), Томислава и Андреја. Бурни историјски догађаји преокренули су ток историје, а тиме и промену намене и становника Двора.
У току је била и тематска изложба посвећена Њ.В. Краљу Петру I I, оцу Престолонаследника Александра, Посета је имала едукативни карактер, пролажењем кроз дворски комплекс, ученици су пролазили и кроз историју српског народа у последњих сто година. Ученици су били веома задовољни целокупним садржајем и изразили жељу за сличним едукативним посетама у будућности.

Наставник – организатор посете:

Гордана Жебељан

Објављено 17 септембра, 2023