Конференцијa „Чувам те“

У четвртак, 21. априла 2022. године одржана је Конференција „Чувам те“

у Дому Омладине. Конференција је организована у оквиру рада Националне платформе за превенцију насиља које укључује децу „Чувам те“, а намењена је просветним радницима. Платформа је на иницијативу Владе Републике Србије покренута , а уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу пуштена у рад у марту 2021. године.

Платформа на једном месту интегрише све потребне аспекте темељне превенције и алате за сузбијање насиља, које укључује децу. Поред вршњачког насиља, које је у центру ове платформе, она предстаља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовња и васпитања  широм Србије. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора.

Такође, овде се континуирано објављују едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља.

На овој платформи, ученици, родитељи и наставници  могу да пронађу све информације које се тичу врсте насиља и поступања у различитим ситуацијама. Посебно важан сегмент који се налази на платформи јесу online обуке за ученике, родитеље и наставнике.

Партнери на пројекту су Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство за бригу о породици и демографију, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Удружење „Друг није мета“, Центар за заштиту одојчади, деце и омладине Звечанска, Национална дечија линија и Кампстер.

Конференцију је отворила премијерка Ана Брнабић. На Конференцији су говорили стручњаци из области превенције вршњачког насиља. Истакнуте су важне информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, које укључује децу, као и превенцију насиља у складу са званичним процедурама надлежних ресора. Истакнуто је да је изашао  нови „  Правилник о Протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање“ (“Службени гласник РС”, бр. 46 од 26. јуна 2019, 104 од 31. јула 2020.).

Теме на Конференцији  су биле:

  1. Законски оквири у области заштите деце од насиља, где је модератор била доцент доктор Снежана Вуковић, Шеф Одсека за људска и мањинска права у образовању,
  2. О Феномену вршњачког насиља,
  3. Превенција дигиталног насиља – предавање, које одржала Татјана Ђурашковић, главни полицијски инспектор Одељења високотехнолошког криминала МУП-а.

Конференцији је присуствовала педагог школе Светлана Петровић.

Београд, 21. 4. 2022.                                                          Светлана Петровић, педагог

Објављено 22 априла, 2022