Грачаница, сјај уметности у доба краља Милутина

Групa ученика првог разреда наше школе са наставницама Снежаном Белоицом и Маријом Шавијом присуствовала је изложби у Галерији САНУ у петак  3. 2. 2023.

Ова посета је одлична корелација са предметима: ликовна култура, историја, верска настава, српски језик и такође изванредан доживљај и уживање у лепоти средњевековне уметности и архитектуре. Изложба је свеукупан приказ ликовног, архитектонског и филолошког блага наше средњевековне културе, тако да су ученици могли да доживе и упознају се са изузетним вредностима српске духовности и националног блага.

Као наставник ликовне културе ученицима сам скренула пажњу на који начин је у техничком смислу изложба осмишљена и како су фреске (репродукције)  изложене. Објашњена им је техника  фреско- сликарства, композиција  и особине фресака и икона,  библијски мотиви, али и призори из живота српских владара. Нарочиту пажњу је привукла представа лозе Немањића својом необичношћу и оригиналним стилом.

Фреске манастира Грачаница, видео записи околине и самог манастира веома су заинтересовали ученике и подстакли на бројна питања и анализе. Колегиница Снежана Белоица објаснила је  развој  језика у  време средњовековне културе, указала на неколико изложених докумената и списа на црквенословенском језику  који су послужили као илустрација градива које су радили у школским условима на часовима српског језика и књижевности. Овај манастир је посебно значајан јер су у њему сачувани јединствени примери средњевековне уметности; ученици су препознавали библијске мотиве на фрескама али и друге врло занимљиве призоре из живота средњевековних владара.

Најважнији закључак и учинак ове посете је задовољство свих нас  што смо могли, бар на овај начин, да осетимо јединствени значај и лепоту овог храма и схватимо да је он доказ наше изузетне духовности и културног развоја у средњем веку.

Снежана Белоица и  Марија Шавија

Објављено фебруар 6th, 2023