Филмски фестивал Слободна Зона

Дана 01. 11. 2023. године професори Трговачке школе Весна Митровић, Љубица Јанковић, Марија Марјановић и Урош Јевремовић, заједно са ученицима 1-4, 1-7 и 2-6 одељења посетили су Филмски фестивал Слободна Зона.

Овогодишњи фестивал је деветнаести по реду, трајао је шест дана и одигравао се у градовима Београд, Нови Сад и Ниш.

Посебан програм фестивала био је намењен средњошколцима, у коме су приказана три играна филма европске продукције и један филм настао као резултат размене младих филмских аутора из Србије и са Косова. У тим филмовима уочене и истакнуте су теме које се баве питањима друштвених, верских и националних разлика, питањима сазревања младих људи и потешкоћа на које наилазе на том путу и друго.

Овом приликом ученици и професори погледали су филм „Соколово језеро“ у Дворани културног центра Београда. Филм је режирала режисерка Шарлот ле Бон, снимљен је у француско – канадској копродукцији 2022. године, и освојио је неколико интернационалних награда. Филм прати два јунака, тинејџере Бастиана и Клои, који проводе летњи распуст са својим породицама на језеру у Квебеку и суочавају се са различитим изазовима, потешкоћама одрастања и сазревања као што су страхови, неуклапање, усамљеност, потреба за припадањем и друго.

Ученици су са пажњом и интерсовањем испратили пројекцију филма, а у каснијем разговору су истакли да им пријају овакве врсте културних догађаја и да би радо учествовали у сличним програмима. Филм им се допао јер се бави темама које су актуелне у њиховом узрасту, а оставио је јак утисак на ученике нарочито због самог завршетка и расплета ове филмске приче.

Захваљујемо се координаторки средњошколског програма Ани Шамари на позиву и гостопримству за време трајања Филмског фестивала „Слободна Зона“.

Објављено 3 новембра, 2023