Дан розе мајица

Среда 24.02.2021. године у нашој школи протекла је у знаку Међународног дана борбе против вршњачког насиља

познатијег као Дан розе мајица.

Светско обележавање овог дана настало је као резултат протеста због бруталног насиља, које је један канадски дечак претрпео због тога што је дошао у школу обучен у розе мајицу. Розе мајицу обукао је желећи да пружи подршку својој тешко оболелој мајци (која је боловала од карцинома дојке). Након овог догађаја, другари из његове школе су из солидарности током целе године носили розе мајице, а ова иницијатива се касније проширила на цео свет, па је последња среда у фебруару проглашена Међународним даном борбе против вршњачког насиља.

У циљу обележавања овог дана и неговања позитивне атмосфере и прихватања у школи, наставници и ученици аранжерске групе предмета осмислили су и направили постере и цртеже са темом борбе против вршњачког насиља. Такође, у холу школе аранжирали су лутку у розе тоновима, а за све чланове колектива креирали су разнолике украсе у розе боји које су они носили током целог дана.

Школски психолог присуствовао је састанку Ученичког парламента и разговарао са њима о теми вршњачког насиља. На разгласу прочитано је кратко обавештење о значају и значењу Дана розе мајица. Одељењске старешине са својим ученицима такође су разговарали о теми вршњачког насиља, а посебно је интересантан био час одељењског старешине 3-6, где су иницијатива и ентузијазам ученика и одељењског старешине резултирали осмишљавањем слогана и речи којима можемо да се супротставимо вршњачком насиљу и подржимо и помогнемо онима који трпе и пате.

У вечерњим часовима након завршетка наставе, реализовано је песничко вече „Момини дани“, у организацији песникиње Александре Шаренац, коме су присуствовали представници ученика школе, наставници српског језика и представници Управе школе и Савета родитеља. У наставку вечери, наставник аранжерске групе предмета Драгољуб Јовичић, организовао је перформанс против вршњачког насиља. Врхунац вечери био је када су сви присутни укључили се и дали допринос перформансу, цртајући, пишући, сликајући на заједничком паноу мотиве борбе против вршњачког насиља и поруке мира и солидарности.

Посебну захвалност дугујемо наставницима аранжерске групе предмета Душанки Новаковић, Александру Стојановићу, Драгољубу Јовичићу и њиховим ученицима, без којих овај дан не би протекао у изузетном колориту и атмосфери, који су га одликовали. Захвалност иде и ученицима одељења 3/6 и њиховом одељењском старешини, на изузетном ентузијазму и иницијативи.

Тим за заштиту ученика од дискриминације насиља злостављања и занемаривања.

Објављено 28 фебруара, 2021