Дан розе мајица

У среду, 22.02.2023. године у нашој школи обележен је Дан розе мајица, односно Међународни дан борбе против вршњачког насиља.

Као и многе школе, и наша школа је обележила овај важан дан, као и целу недељу на пригодан начин. На сам дан обележавања одржан је програм у свечаној сали где су позвани наставници, ученици и представници Ученичког парламента, учесници програма и представници Савета родитеља.

У програму су учествовали гости: Душица Болдовић- песникиња; Маја Гриналт- која је извела перформанс и сегмент из представе и Нада Караџић- песникиња и афористичар. Своје афоризме представио је и наставник Драгољуб Јовичић, а ученици наше школе су водили програм и читали одабране сегменте из књиге на тему вршњачког насиља. Поред тога, ученици су заједно са наставницима имали перформанс са поруком: „Насиље није решење“, а на самом крају сви учесници су заједничким креативним радом израдили пано на тему борбе против вршњачког насиља.

У току целе недеље од 20.02.-24.02.2023. предвиђено је да све одељењске старешине одрже час одељењске заједнице на тему вршњачког насиља у својим одељењима. Поред тога, Тим за заштиту од насиља, наставници и ученици припремили су пригодне паное и плакате, као и додатне материјале за ову прилику, који су изложени и доступни ученицима током целе недеље. Савет родитеља упознат је са свим активностима.

У улози вршњачког едукатора, бивши ученик наше школе, Лазар Чалија, у присуству наставника и психолога, одржао је током недеље радионице на тему вршњачког насиља са ученицима првог и трећег разреда (укупно 10 одељења).

Ученици и наставници упућени су и даље на платформу „Чувам те“ где могу добити додатне информације на тему заштите од насиља, као и присуствовати бесплатним онлајн обукама.

Циљ је био да сви заједно допринесемо борби против вршњачког насиља, као и да промовишемо позитивне поруке и вредности наше школе: толеранцију, уважавање, хуманост, међусобно поштовање, пријатељство, предузетнички и тимски дух. Важна порука је и да школа треба да буде место где ће се сви осећати сигурно и прихваћено, као и да не треба ћутати, већ пријавити сваки вид вршњачког насиља.

Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања

Објављено 26 фебруара, 2023