Да се никад не заборави, Холокауст…

Извештај са радионице „Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови“

Општина Стари град и Српско – јеврејско певачко друштво организовали су 11.10.2023. године са почетком у 18 часова , у великој сали Градске општине Стари град, радионицу под називом: „ Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови“. Радионица је реализована као час историје, психологије и музичког са заједничким циљем а то је борба за толеранцију, борба против насиља, антисемитизма и дискриминације.

Учесници су били Српско – јеврејско певачко друштво, професор Драган Попадић социјални психолог, Др Милан Кољанин и Господин Јозеф Баруховић, који су преживели логор након Другог светског рата. Радионицу је водила је председница Српско – јеврејског певачког друштва, Марлена Weinberger Павловић која је била и модератор програма.

Ученици Трговачке школе са наставницима посетили су овај догађај 11.10.2023. године, са почетком од 18 часова, у Великој сали Градске општине Стари град,

Наставнице, Славица Божић, Александра Ђукић и Јелена Цонић водиле су 24 ученика из одељења 3/6 и 3/7. 17 ученика из одељења 3/8 водиле су наставнице Весна Глигорић Алексић и Љиљана Поповић. Ученике из одељења 3/9, 1/3 и 1/10, 8 ученика, водила је наставница Јулијана Новичић.

Ученици су напустили Велику салу Градске општине у 20 часова са пуно утисака.

На путу ка школи наставници су разговарали са ученицима о утисцима са радионице.

Ученицима се највише свидела хорска музичка пратња и препричавање догађаја преживелог, Јозефа Баруховића који је на занимљив начин пренео своје животно искуство и нама дочарао детаље са тако страшних догађаја. Такође смо са ученицима разговарали о разлици између појмова стереотипи, предрасуде и дискриминација са циљем да се учесталост дискриминаторног понашања међу вршњацима смањи и пријављује.

  

Објављено 15 октобра, 2023