Извештај о посети БОСИФЕСТ-у

БОСИФЕСТ- тринаести београдски интернационални филмски

фестивал особа са инвалидитетом

Дана, 18.10.2022. од 16:00-18:00, школски психолог и четири ученика трећег разреда Трговачке школе посетили су БОСИФЕСТ- тринаести београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом, који се одржава у Југословенској кинотеци.

У датом термину приказана су два документарна филма: „Фисија- прича о правом човеку“ (Русија) и „Нисам те видео тамо“ (САД). Филмови говоре о начину живота особа са инвалидитетом (конкретно особама са телесним инвалидитетом који су корисници колица), баријерама са којима се сусрећу у друштву и окружењу, као и начинима на које их превазилазе у свакодневном животу и раду.
Након филмских пројекција, са ученицима су обрађене кључне поруке, као и значај подизања нивоа свести о различитости и сензибилизацији младих људи према особама са инвалидитету у друштвеној заједници.
Ученици који су присуствовали:
1. Вукашиновић Душан 3/7
2. Камбери Сара 3/7
3. Бугарин Милица 3/7
4. Ивић Тамара 3/7

У четвртак, 19. 10. 2022. педагог школе је од 16:00-18:00 са још четири ученика из III/6 – Микић Алексом и Симић Алексом и из III/ 7 – Гавриловић Јасмином и Лаловић Јаном посетили трећи дан БОСИФЕСТ-а. Приказан су два филма: „Седам лига“ и „Застани и послушај“.
Филм „Седам лига“ ( „Siete Leguas “ ) је филм шпанске продукције, где група људи из различитих средина спроводе нешто што је изгледало немогуће у пракси: деца са моторичким сметњама формирају малу плесну компанију да би били протагонисти на позоришној сцени.
Филм „Застани и послушај“ је филм, који је режирао Емир Зумбул Капетановић из Босне и Херцеговине. То је прича, која зрачи светлом, позитивном
афирмацијом људске воље и лепотом људског бића, прича о истинским борцима и херојима – шест младих људи из Босне и Херцеговине, која нас тера на
пропитивање живота, његовог смисла и властите перцепције. Основни мотив филма је човек, којег покреће инспирација, човек који има циљ и према остварењу тог циља незаустављиво стреми, а онда та постигнућа инспиришу нас. С обзиром да је социјално укључивање маргинализованих група веома важна и захтевна тема, намера је била, путем личних прича стварних ликова, променити доминантне ставове према укључености и отворености у Босни и Херцеговини и шире.
Ученике су водиле Милица Сретић Танасијевић, школски психолог и Светлана Петровић, школски педагог.

Објављено 27 октобра, 2022